pondělí 12. srpna 2013

Malinový koláč s mascarpone

Jelikož je tenhle recept téměř ještě teplý, začneme hned s ním. 

Všichni víme, že udělat dobrý piškot je terno. A udělat bezlepkový dobrý piškot, to je teprv umění! Já jsem dělala bezlepkoý piškot poprvé a nepovedl se mi úplně, jak bych chtěla. Ale jak jsem vypozorovala, bezlepkové těsto si dělá, co chce. Takže třeba se přístě povede tak, jak má.

Na piškotový koláč budeme potřebovat:

100 gramů bezlepkové mouky (já použila Jizerku)
100 gramů cukru
1 balení vanilkového cukru
2 vejce
2 polévkové lžíce vody
tuk na vymazání

Takovéhle těsto stačilo tak akorát na formu cca 20 cm / 5 cm na výšku. Výhodou tohoto těsta je, že všechno je k sobě v krásném poměru, tudíž na větší formu můžeme použít třeba 150 g/ 3 vejce nebo 200 g/ 4 vejce atd...

1) Vejce s horkou vodu utřeme do pěny, pomalu přidáváme cukr a vanilkový cukr. Poté přidáme mouku a rychle vmícháme.

2) Do vymazané formy vlejeme těsto a vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme cca 20 minut. Těsto na povrchu ztmavne a vypadá to, že je spálené už po 10 minutách. Není. 



Poté korpus vyklopíme na talíř a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme mascarpone, kterým dort potřeme. 

Na krém budeme potřebovat: 
1 mascarpone (bohatě stačí i polovina, krému je opravdu dost)
2 lžíce moučkového cukru
trocha ovocného sirupu (nejlépe maliny, ostružiny, rybíz, lesní ovoce atd..)

Krém není nijak složitý, vše dáme do misky a pořádně zamícháme.


Dort potřeme mascarpone a pokryjeme malinama. Mně se dort nepodařilo pokrýt celý, měla jsem tam až moc mascarpone. Bohatě by ho stačila polovina. 

Poté už jen připravíme želé podle návodu a koláč zalijeme. Necháme vychladnout a ztuhnout a voilá. Můj první bezlepkový piškotový koláč je na světě.

Jaké jsou Vaše tipy na bezlepkové těsto? 



4 komentáře:

  1. To je mňamka ! :)

    Zvu tě na svou první Giveaway ! :)
    gabulka-lovelygirl.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  2. mňam mňam, vyzerá to skvelo a určite to aj tak chutí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super, miluju mascarpone :) díky za recept

    OdpovědětVymazat