Jelikož je tenhle recept téměř ještě teplý, začneme hned s ním.
Všichni víme, že udělat dobrý piškot je terno. A udělat bezlepkový dobrý piškot, to je teprv umění! Já jsem dělala bezlepkoý piškot poprvé a nepovedl se mi úplně, jak bych chtěla. Ale jak jsem vypozorovala, bezlepkové těsto si dělá, co chce. Takže třeba se přístě povede tak, jak má.
Na piškotový koláč budeme potřebovat:
100 gramů bezlepkové mouky (já použila Jizerku)
100 gramů cukru
1 balení vanilkového cukru
2 vejce
2 polévkové lžíce vody
tuk na vymazání
Takovéhle těsto stačilo tak akorát na formu cca 20 cm / 5 cm na výšku. Výhodou tohoto těsta je, že všechno je k sobě v krásném poměru, tudíž na větší formu můžeme použít třeba 150 g/ 3 vejce nebo 200 g/ 4 vejce atd...
1) Vejce s horkou vodu utřeme do pěny, pomalu přidáváme cukr a vanilkový cukr. Poté přidáme mouku a rychle vmícháme.
2) Do vymazané formy vlejeme těsto a vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme cca 20 minut. Těsto na povrchu ztmavne a vypadá to, že je spálené už po 10 minutách. Není.
Poté korpus vyklopíme na talíř a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme mascarpone, kterým dort potřeme.
Na krém budeme potřebovat:
1 mascarpone (bohatě stačí i polovina, krému je opravdu dost)
2 lžíce moučkového cukru
trocha ovocného sirupu (nejlépe maliny, ostružiny, rybíz, lesní ovoce atd..)
Krém není nijak složitý, vše dáme do misky a pořádně zamícháme.
Dort potřeme mascarpone a pokryjeme malinama. Mně se dort nepodařilo pokrýt celý, měla jsem tam až moc mascarpone. Bohatě by ho stačila polovina.
Poté už jen připravíme želé podle návodu a koláč zalijeme. Necháme vychladnout a ztuhnout a voilá. Můj první bezlepkový piškotový koláč je na světě.
Jaké jsou Vaše tipy na bezlepkové těsto?
To je mňamka ! :)
OdpovědětVymazatZvu tě na svou první Giveaway ! :)
gabulka-lovelygirl.blogspot.cz
ty bláho, mňam
OdpovědětVymazatmňam mňam, vyzerá to skvelo a určite to aj tak chutí :)
OdpovědětVymazatSuper, miluju mascarpone :) díky za recept
OdpovědětVymazat