neděle 24. srpna 2014

O celiakii

Celiakie je autoimunní dědičné onemocnění, na které v současné době neexistuje žádný lék. Jedinou možností, jak odstranit příznaky celiakie, je dodržovat přísnou bezlepkovou dietu.

Při této nemoci nejsou střeva schopna zpracovávat lepek - bílkovinu obsaženou v obalech zrn obilovin. Dochází tak k postupnému vyhlazování klků v tenkém střevě a ve velmi vážných případech může dojít až k proděravění střeva. Tělo pak není schopné vstřebávat důležité živiny a postižený strádá.

Vpravo: vyhlazené klky v tenkém střevě celiaka.
Vlevo: zdravá sliznice tenkého střeva.










Příznaky celiakie jsou u každého člověka jiné. Mezi nejčastější patří bolení břicha, průjmy nebo zácpy. Často také nemocní trpí chudokrevností, častým střídání nálad nebo atopickými ekzémy. Lidé, kteří trpí touto nemocí, tráví často několik let v nemocnicích, než jim je určena spráná diagnóza. Celiakie se může projevit už v dětsví, kdy se poprvé lepek zařadí do stravy, nebo kdykoliv během života.

Jelikož se jedná o dědičné onemocnění, je při diagnóze celiakie vhodné nechat otestovat všechny členy rodiny. Stanovení diagnózy probíhá nejprve z vyšetření krve a při pozitivním výsledku se přistupuje ke gastroenterologickému vyšetření. Tento zákrok není nijak příjemný, avšak celiakii potrvdí okamžitě.

Jedním z největších důsledků obtížného rozpoznání celiakie je fakt, že jen asi 10% lidí o své nemoci ví. Převážná část lidí o své nemoci neví a strádají na zdraví.


Žádné komentáře:

Okomentovat