neděle 27. dubna 2014

Bezlepkové dorty

Narozeninové dorty jsou u nás na denním pořádku, dalo by se říct. Tyhle dorty dělá mamka a jsou to ty nejlepší dorty na světě. Hlavně proto, že jsou bezlepkové.


U nás se tyto dorty dělají z několikanásobné dávky, každopádně ta základní je:

6 polévkových lžic krystalového cukru
3 vejce
3 polévkové lžíce vody
6 polévkových lžic Jizerky
špetka prášku do pečiva

1) Cukr, bílky a vodu vyšleháme do pěny.

2) Do vzniklé pěny přidáme žloutky a šleháme velmi dlouho. U nás se šlehá třeba i 15 minut.

3) Přidáme mouku s práškem do pečiva a opatrně smícháme.

4) Pečeme v předehřáté troubě na 150°C zhruba 20 minut.


Co se týče zdobení, tak to mamka dělá z koupeného marcipánu. Nevím, kde se kupuje, každopádně nám v lednici stále čeká několik bílých hrud na zpracování. Marcipán je výborný a pracuje se s ním opravdu skvěle.


Jaké děláte bezlepkové dory vy? :)

2 komentáře:

  1. Vizuálně moc krásné dortíky! Já se snažím vyhýbat se těm směsovým bezlepkovým moukám, protože z výživohého hlediska je to prostě samý škrob, ale třeba na kynuté se bohužel jiné moc použít nědají. Jinak bezlepkové dorty peču nejradši přirozeně bezlepkové z mandlové mouky, ořechů, kokosu, máku, takové ty dorty typu Giandiua nebo Torta Caprese, ty u nás mají největší úspěch. A u návštěv vždycky naprosto bez pochyb vítězí Pavlova, kterou děám v mini verzích pro jednoho :-) Ten Ice Age dortík s veverkou Scratch mě nadchnul, to budu muset někdy vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat
  2. What are the latest slot machines to be found in the casino - JTM Hub
    The 동해 출장샵 slots machines, made by Novomatic, 구미 출장안마 include the five wheel of life symbols, which can help 이천 출장샵 players draw symbols with different types of 부천 출장샵 cards. 강릉 출장안마

    OdpovědětVymazat