neděle 27. dubna 2014

Bezlepkové dorty

Narozeninové dorty jsou u nás na denním pořádku, dalo by se říct. Tyhle dorty dělá mamka a jsou to ty nejlepší dorty na světě. Hlavně proto, že jsou bezlepkové.


U nás se tyto dorty dělají z několikanásobné dávky, každopádně ta základní je:

6 polévkových lžic krystalového cukru
3 vejce
3 polévkové lžíce vody
6 polévkových lžic Jizerky
špetka prášku do pečiva

1) Cukr, bílky a vodu vyšleháme do pěny.

2) Do vzniklé pěny přidáme žloutky a šleháme velmi dlouho. U nás se šlehá třeba i 15 minut.

3) Přidáme mouku s práškem do pečiva a opatrně smícháme.

4) Pečeme v předehřáté troubě na 150°C zhruba 20 minut.


Co se týče zdobení, tak to mamka dělá z koupeného marcipánu. Nevím, kde se kupuje, každopádně nám v lednici stále čeká několik bílých hrud na zpracování. Marcipán je výborný a pracuje se s ním opravdu skvěle.


Jaké děláte bezlepkové dory vy? :)

1 komentář:

  1. Vizuálně moc krásné dortíky! Já se snažím vyhýbat se těm směsovým bezlepkovým moukám, protože z výživohého hlediska je to prostě samý škrob, ale třeba na kynuté se bohužel jiné moc použít nědají. Jinak bezlepkové dorty peču nejradši přirozeně bezlepkové z mandlové mouky, ořechů, kokosu, máku, takové ty dorty typu Giandiua nebo Torta Caprese, ty u nás mají největší úspěch. A u návštěv vždycky naprosto bez pochyb vítězí Pavlova, kterou děám v mini verzích pro jednoho :-) Ten Ice Age dortík s veverkou Scratch mě nadchnul, to budu muset někdy vyzkoušet!

    OdpovědětVymazat