pondělí 29. září 2014

Bezlepkové cookies

S nastávajícím podzimem stoupá nejen moje spotřeba čajů, ale také různých dobrot, které mi připomínají pomalu přicházející Vánoce.

Dlouho jsem chtěla vyzkoušet nějaké sušenky, tedy cookies, protože se mi nejen vždycky líbily, jak vypadají, ale také jsem si je zamilovala v Londýně.

Našla jsem si recept a poupravila jsem ho k obrazu svému. A sušenky byly kupodivu dobré!

Na asi 4 plechy sušenek budeme potřebovat:
225 g změklého másla
200 g hnědého cukru
1 sáček vanilkového cukru
špetka soli
2 vejce
350 g mouky (já použila cca 80 g rýžové a zbytek Jizerky)
2 lžičky prášku do pečiva
tabulka tvrdší čokolády


1) Smícháme změklé máslo a cukr, vanilkový cukr a sůl, abychom vytvořili řidší hmotu. 

2) Našleháme si vejce a smícháme s vzniklou hmotou.

3) Smícháme všechny ostatní ingredience a postupně přimícháváme do těsta. Z těsta by neměla vzniknout koule, ale nemělo by být ani příliš řídké.

4) Těsto dáme vychladit nejlépe přes noc do lednice, minimálně však na jednu hodinu.

5) Z vychladlého těsta tvarujeme kuličky o průměru 2 - 3 cm, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Mezi kuličkami děláme dostatečné mezery, jelikož se těsto vlivem tepla rozteče.

6) Dáme péct do trouby na cca 20 minut při 180°C. Ve chvíli, kdy se z kuliček stanou placky, můžeme na ně dát kousky čokolády. Pečeme do zlatova. 


Jelikož cookies byly takový menší dárek, tak jsem se rozhodla je dát do plechové krabičky. Ale není to ta správná "cookie jar." 

Máte někdo tip, kde takovou cookie jar sehnat?


středa 10. září 2014

3 tipy na rychlé a bezlepkové snídaně

Snídaně je základ dne. Tohle tvrzení najdete snad v každém článku o stravování. A je to pravda! Jsem naučená snídat. Rodiče mi každé ráno dělali snídani, později jsem si ji začala dělat sama a jsem moc ráda, že mě to naučili. Posledních několik let jsem ale snídala pořád to sáme. Chleba s máslem a se sýrem. Nic jiného jsem nebyla schopna snídat, nic jiného jsem nechtěla. 

Jednou jsem si ale na snídani udělala bezlepkové banánové palačinky (recept ZDE) a nevěřila jsem svým očím. Měla jsem doslova energii na celé dopoledne, bylo mi skvěle, úžasně. Proto jsem se rozhodla, že své skromné snídaně musím trošku pozměnit. Na takové, které mě zasytí nabudí. Jak to ale skloubit s těmi 10 minutami, co jsem ráno mívala na snídani?

Rozhodla jsem se Vám ukázat 3 rychlé a jednoduché recepty na snídaně, které jsou nejen výživné, ale snad i zdravé. 

1) Bezlepková instatní kaše s banánem a chia semínky



Co se týče bezlepkových instatních kaší, tak nejraději používám kaše od zančky Nomina. Existuje jáhlová i pohanková, možná i další, ale mně chutnají téměř stejně. Na vrch kaše si nakrájím nějaké ovoce, většinou banán nebo jablko, na doslazení použiji javorový sirup a ještě posypu chia semínky a občas přidám i nějakou marmeládu nebo nutellu. 

Banán Vám dodá energii, stejně tak jako záhadná chia semínka. Ty navíc obsahují vlákninu, bohaté množství vitamínů a tak podobně. ;)

Doba přípavy této snídaně je cca 5 minut.


2) Kukuřičná tortilla s avokádem a vajíčkem



Tyto tortilly jsem nedávno objevila v Globusu a hned jsem si je zamilovala. Mají trošku zvláštní chuť, ale jako náhrada pšeničních tortil případně křehkých rýžových tortil jsou dostačující. 

Na tuto snídani budeme potřebovat půlku avokáda, jednu tortillu a vajíčko. 
Avokádo rozmačkáme a potřeme s ním tortillu, kterou dáme na cca 10 vteřin rozehřát do mikrovlnky. Vajíčko si usmažíme na pánvi a dáme na tortillu, můžeme také posypat sýrem. 


Avokádo obsahuje ty "kvalitní" tuky, které jsou pro náš organismus v určité míře prospěšné. Vejce je navíc bohaté na bílkoviny a prospěšné vitamíny. 

Pokud nemáte čas ráno usmažit vejce, může se na tortillu s avokádem dám plátek sýra, který se rozehřeje v mikrovlnce. Pak se toritilla přeloží a je to velice rychlá snídaně nebo svačina.

Doba přípravy záleží, zda se rozhodnete smažit vejce nebo použít sýr. Avšak do 10 minut byste se měli vejít.

3) Chia pudink



Zase ta semínka chia. Mají jednu zvláštní vlastnost. Při styku s vodou se kolem nich vytváří rosolovitý obal. Ten pak umožňuje vytvořit tento skvělý pudink.

Na něj budete potřebovat asi půl hrníčku jakéhokoliv mléka - od obyčejného až po madlové (já si oblíbila čokoládové mléko z Tesca, které jsem ale bohužel u nás neviděla). Dále budete potřebovat 2 lžíce chia semínek. Večer předem vše pořádně promícháme a necháme přes noc v lednici. 

Ráno stačí jen vytáhnout, dochutit čímkoliv - od strouhaného kokosu až po čerstvé maliny a posnídat. Nejlepší na tomto pudinku je, že si jej můžete udělat například do menší zavařovací sklenice a vzít s sebou na cestu nebo do školy.

Do přípravy se zde zkracuje na minimumu, tedy na vytáhnutí lžíce. ;)

Jaké jsou vaše oblíbené snídaně? A jak dlouho trávíte ráno nad přípravou snídaně?

středa 3. září 2014

Základní recept na dezert Panna cotta

Na panna cottě je nejlepší to, že je od základu bezlepková. Rozhodla jsem se vyzkoušet udělat panna cottu poprvé v životě, protože jsem o ní hodně slyšela, ale nidky jsem to nezkoušela.

Poté, co jsem si přečetla recept, tak mi to přišlo jako hračka, ale bála jsem se, že něco pokazím, že mi to neztuhne, že mi to ztuhne moc... No prostě klasické obavy z vaření.

Rozhodla jsem se udělat jenom obyčejnou panna cottu a vyzkoušet, jak vlastně chutná. Takže recept je to velice základní, neobsahuje nic navíc a pravděpodobně asi neobsahuje ani to, co má. Ale byl dobrý!

Na 3 mističky budeme potřebovat:
500 ml smetany
4 plátky želatiny (případně dvě lžičky želatiny v prášku)
40 g cukru (použila jsem krystal a ničemu to nevadilo)
3 - 4 lžíce vody


1) Smetanu spolu s cukrem pomalu zahříváme v kastrůlku a občasného míchání.

2) Mezitím si do mističky dáme 3 - 4 lžíce vody a vložíme do nich želatinu v plátcích si prášku. Želatina musí změknout a nabobtnat (plátková) či se pořádně rozpustit (prášková), což zabere cca 5 minut.

3) Ve chvíli, kdy se ze smetany kouří, ale smetana ještě stále neprochází varem, přidáme do krastrůlku želatinu a pořádně zamícháme, aby se želatina rozpustila.

4) Mícháme cca minutu nebo dvě, ale nenecháme projít varem. Někde jsem četla, že po povaření ztrácí želatin svoje schopnosti, někde jsem četla, že se zase má vařit, tak jsem to zkusila takhle a vyšlo to.


5) Smetanu rozlijeme do mističek, skleniček, hrníčků či formiček a necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme do lednice. Panna cotta tuhne minimálně 4 - 6 hodin, může také tuhnout i přes noc.


Na tuto panna cottu jsem použila jen trošku jahodové marmelády, chtěla jsem vyzkoušet, jak vůbec samotný dezert chutná. Příště samozřejmě vyzkouším další!

Jaké jsou vaše tipy na nejlepší panna cottu nebo na nejlepší polevu?

pondělí 1. září 2014

Bezlepkový čokoládovo-pomerančový chia pudink

Dnes jsem poprvé nešla na "první školní den" do školy. Škola mi začíná až za dva týdny. A končí v půlce prosince. Tak kde to jsme? 

Na druhou stranu to znamená mnohem více vaření, pečení a trávení času nad krásnýma food fotkama. Dneska jsem se rozhodla udělat recept, který jsem viděla v časopise Gurmet. Měla jsem to štěstí potkat fotografku, která prakticky celý tento časopis nafotila, což mi dalo neuvěřitelnou inspiraci nejen k vaření, ale také abych se zlepšila ve svých fotografických dovednostech. 


Tento recept byl přímo v článku, který se zabýval bezlepkovým stravováním. (How cool is that? :D) Podle mě je to skvělá odměna pro školáka po dlouhém a náročném dni ve škole. Dezert se sice tváří a chutná jako čokoládové nebe, ale díky použitým ingrediencím je velice zdravý.

Jedná se o čokoládovo-pomerančový chia pudink z avokáda.

Budete potřebovat:
1 avokádo
200 ml pomerančové šťávy
4 lžičky třitnového cukru
50g kakaa
1 lžíce chai semínek

1. Důkladně promícháme pomerančovou šťávu, cukr, kakao a chia semínka

2. Přidáma avokádo a nejlépe tyčovým mixérem rozmixujeme do hladka.

3. Dáme do mističek či menších skleniček a necháme na minimálně 30 minut v lednici. Chia semínka se obalí "rosolem" a pudink tak získá na hustotě.


Tento pudink je bohatý na vlákninu z chia semínek a také na bílkoviny z avokáda. Proto je skvělou a výživnou svačinou nejen pro školáky! 

Jaké svačinky a dobroty připravujete dětem vy?