pondělí 30. června 2014

ESCOBAR

Tento bar se jsem objevila poměrně nedávno a to s pomocí jedné kamarádky, která také drží bezlepkovou dietu. Jelikož restaurace, kde podávají bezlepkové jídlo jsou moje oblíbené (ještě aby ne), tak jsme se vydali vyzkoušet tento podnik a byli jsme příjemně překvapeni!


Prostory restaurace byly velice příjemné, krásné prostorné stoly, vzadu zahrádka... Až tedy na to, že i přesto, že jsme měli rezervaci, žádný stůl pro nás rezervovaný evidentně nebyl, když jsme si mohli sednout, kam jsme chtěli. Toto byl ale jediný moment, kdy obsluha působila trochu zmateně.

Na pití jsme čekali snad maličkatou chviličku, což se mi velice líbilo, na jídlo jsme pak čekali asi 45 minut.

Avšak hamburger (můj byl cheeseburger) byl prostě skvělý. Trošku jsem se obávala, jestli je bulka bezlepková, protože vypadala nějak.. no lepkově prostě :D, ale byla a všechno bylo v pořádku. Maso bylo výborné, takový kus jsem v hamburgeru ještě neměla, hranolky perfektní (i když by jich tedy mohlo být více) a dip také skvělý.

Jediné, co bych trošku vytkla, jsou poměrně vyšší ceny a hlasitá hudba. Chápu, že se jedná o bar a že s přibývajícími drinky se lidé stávají hlasitějšími, takže aby tam k něčemu ta hudba byla, tak musí být také hlasitější, ale já bych ráda slyšela toho druhého, co mi říká.

Takže tuto restauraci určitě doporučuji na vyzkoušení, protože hamburger byl vážně skvělý!

Mapa:

pátek 27. června 2014

Domácí bezlepkový hamburger

Pořídili jsme si domů elektrický gril, takže to znamená jediné. Spousta experimentování s grilovaným masem, zeleninou a vlastně čímkoliv.

Takže jedna z prvních věcí, co jsme dělali, byl domací bezlepkový hamburger. V Brně jsem objevila dvě restaurace, které dělají bezlepkové hamburgery, zítra jdu jednu z nich ozkoušet (druhou už dávno mám, jenom jsem se pořád k tomu nějak nedostala), takže určitě očekávejte recenzi!


Na bezlepkové bulky jsem použila recept od ivako a myslím, že její recepty budu muset používat častěji, těsto dělá přesně to, co má, a pečivo vždy chutná výborně!

Na bulky budeme potřebovat:
270 g bezlepkové mouky
1 čajová lžička soli
1/2 kostky kvasnic
200 ml vlažného mléka
1 čajová lžička cukru
3 polévkové lžíce oleje
mléko na potření

1) Z mléka, kvasnic a cukru si necháme vzejít kvásek.

2) Mezitím smícháme ostatní suroviny v míse do hladkého těsta. Poté přidáme kvásek.

3) Plech vyložíme pečicím papírem a těsto vytvarujeme do bulek.

4) Bulky nařízneme do kříže a potřeme mlékem.

5) Připravené bulky necháme asi 10 minut nakynout.

6) Pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut.

Na hamburger samotný:
Použili jsme vepřové mleté maso, které jsme smíchali s hořčicí a kečupem, solí, majoránkou, bezlepkovou moukou a dvěma vejci. Do jedné várky jsme dali více horčice, aby chuť byla výraznější a byly mnohem lepší.

Poté jsem hamburger doplnila rajčaty, listem salátu, sýrem a troškou tatarky.

Děláte si domácí hamburgery? Nebo chodíte na ně někam do restaurace?

úterý 17. června 2014

Bezlepkový kakaový dort

Měla jsem zase chuť upéct něco sladkého na zub a vyhrál tento kakaový dort. Byl naprosto skvělý a asi taky pěkně tučný, ale.. ono je to prostě tak dobrý! 


Na kakaový dort budeme potřebovat:

Korpus
120 g bezlepkové mouky
4 vejce
3 lžíce medu
3 lžíce kakaa
1/2 vanilkového cukru
špetka jedlé sody
malinová marmeláda

Kakaový krém
250g másla
sušený kokos
5 lžic medu
1/2 vanilkového cukru
3 lžíce kakaa
mléko

1) Smícháme mouku, žloutky, med, cukr, jedlou sodu a kakao ve větší míse. Z bílků si ušleháme sníh, který postupně zapracujeme do těsta.

2) Korpus pečeme asi 25 minut na 170°C.

3) Korpus necháme vychladnout a poté ho rozřízneme a potřeme malinovou marmeládou.

4) Mezitím uděláme krém, do kterého můžeme přidat trochu mléka, aby se dal lépe zpracovat.

5) Na vychladlý korpus natřeme kakaový krém a dáme stuhnout na asi 2 hodiny do ledničky.


Před podáváním je dobré dort vytáhnout alespoň na 15 minut z ledničky, aby máslo změklo a dort se lépe konzumoval.