pátek 30. srpna 2013

Na Švábce

 Musím říci, že tato skvělá restaurace mě velice příjemně překvapila. Navštívila jsem ji poprvé snad před rokem a půl a pořád se tam stále ráda vracím. 

Tato restaurace nabízí bezlepková meníčka v době 11 - 14 hodin. Žádnou jinou v Brně s pravidelnými meníčky snad neznám. Nabídka bezlepkových jídel se denně pohybuje okolo 2 - 4 a můžu říct, že vždycky jsem si zatím vybrala. Většinou se jedná o českou kuchyni, každopádně můžete narazit i na cizí jídla, jako například dnes, kuřecí kung-pao se skleněnými rýžovými nudlemi. 


Prostory restaurace jsou opravdu krásné a zase, mají výbornou polohu. Pěšky je to asi 5 minut chůze z České nebo můžete popojet jednu zastávku 4kou směrem na Kraví Horu. 

Uvnitř je restaurace rozdělená do dvou pater. Horní a světlejší patro je nekuřácké a v době oběda většinou plné, i když místo se většinou najde. Spodní patro je potom formou výčepu, ale obědy se v něm podávají také. Je tam trošku tma, ale myslím, že na večerní posezení s přáteli u dobrého jídla a bezlepkového piva Celia tak akorát.

Součástí poledního menu je i polévka, která má i svou bezlepkovou variantu. Každopádně na tuto skutečnostu musíte obsluhu upozornit, polévku Vám přinesou jinou. Ale nemusíte se bát, že by chutnala o něco hůře, než klasická. Mně zatím vždycky chutnala.

Hlavní chod je na menu označen písmeny BLP a je podáván na poměrně velkých talířích. Čas od času se mi tak stane, že už ani nemůžu dojíst. Bezlepková jídla jsou kvalitní a nic jim nechybí. Takže pokud chcete vyzkoušet tradiční česká jídla nebo jídla jiných krajů, restaurace Na Švábce bude vždycky dobrá volba. A jak už jsem psala, vše pak můžete spláchnout bezlepkovým pivem Celia.

Abych byla se vším všudy konkrétní, chybí se ještě zmínit o cenách jídla. Ty jsou podle mě více než přívětivé. Na to, že je restaurace hned v centru (a hned vedle FSS Masarykovy univerzity) a že jsou podávána bezlepková jídla je to tak akorát. Cena menu se pohybuje od 69 do 129 korun s tím, že bezlepková jídla stojí většinou kolem 79 -89 korun. A jednou za čas na oběd to rozhodně neuškodí. 

A co se týče obsluhy, velmi milá a řekla bych profesinální. Bezlepkovou polévku donesou okamžitě a vždy se zeptají, jestli bylo s jídlem vše v pořádku.

Takže tuto restauraci mohu vřele doporučit, pokud hledáte restauraci v centru Brna na polední menu.

(fotografie vypůjčeny ze stránek http://www.nasvabce.cz/)

Mapa:


Zvětšit mapu

čtvrtek 29. srpna 2013

Bezlepkové vafle

 Vafle jsou nejlepší snídaní, jaká může být. Když mám na snídani valfe, znamená to většinou, že potom následuje den poflakování. A teď jsem zjistila, že vafle jdou udělat i jako večeře, když už doma opravdu nic jinýho není.

Moc bezlepkových vaflí jsem nezkoušela. Našla jsem totiž recept, který mně aboslutně vyhovuje. Vafle jsou krásně měkkoučký, tak akorát sladký a cokoliv se na ně dá, chutná výborně.


Na cca 10 vaflí budeme potřebovat:

250 ml mléka
2 vajíčka
40 g krystalového cukru
200 gramů bezlepkové mouky (já měla Jizerku)
1/2 balíčku prášku do pečiva
špetka soli


1) Všechny suroviny pořádně smícháme, aby těsto nebylo hrudkovaté. Mezitím si předehřejeme vaflovač.

2) Do vaflovače dáváme menší šufánky těsta, těsto hodně nakyne a většinou samo vyplní i zbytek místa, takže se nemusíte bát, že z toho budete mít nevzhledný polo-vafle. Každopádně, po jedné, dvou vaflích se vám povede najít správnou velikost.

3) Až máme všechny vafle hotové, můžeme se pustit do jídla. Nejlepší je každou vafli namazat něčím až těsně před podáváním. 

S čím jím valfe já?
Je toho hodně, valfe se dají jíst téměř s čímkoliv. Moje oblíbené ingredience jsou:
Javorový sirup
Nutella
Veškeré marmelády
Šlehačka
Granko
Měkké ovoce
...



Jaká je Vaše oblíbená snídaně? A co pro Vás znamená, když si můžete udělat "královskou" snídani?

úterý 27. srpna 2013

Špagety poprvé

Musím říct, že veškeré druhy těstovin jsou moje nejoblíbenější. Bezlepkové špagety mám nejradši od Sam Mills. Jsou kukuřičné a chutnají... No prostě jako špagety. 

Proto, že celá příprava špaget trvá asi 10 minut, je tak často připravuji a jím. Během těch deseti minut se dá stihnout připravit lecos a hlavně jdou jíst téměř s čímkoli. Když máme doma občas něc víc, než jen bazalkové pesto, ráda si s tím špagety připravím. Nedávnou jsem si vymyslela recept, který vlastně není vůbec receptem. Je to spíš taková inspirace, když už vám špagety s kečupem doslova lezou krkem.


Na špagety alá já budeme potřebovat:

porci špaget tak akortát pro vás
rajčata
listy salátu
olivový olej
balsamico
oblíbené koření

1) Špagety dáme vařit podle obalu. Mezitím si připravíme vše, co budeme potřebovat.

2) Rajčata nakrájíme na půlky a pak na plátky a dáme smažit na obyčeném oleji. Smažíme je tak dlouho, dokud nezačnou téměř "kašičkovatět." Přidáme koření a necháme na pánvi, dokud se špagety neuvaří.

3) Listy salátu nakrájíme na přijatelnou velikost (tzn. tak akorát do pusy).

4) Uvařené špagety scedíme a na talíři je pokapeme olivovým olejem. Na olivovém oleji se nesmaží, patří jako zálivka na pokrmy nebo podobně. Takže představa, že když budu smažit na olivovém oleji, je klamná. Salát kolem špaget pokapeme balsamicem.



Jak už jsem říkala, recept není ani tak receptem, ale spíše nápadem, jak ozvláštnit příští várku špaget. A ostatním doma můžete uvařit špagety normální.

pondělí 26. srpna 2013

Borůvkový koláč

Musím říct, že jsem k tomuto koláči měla trošku jiná očekávání. Předem upozorňuji, že mně se těsto šíleně drolilo a koláč nešel jíst jinak, než lžičkou. To mu na chuti ale neubíralo.

Druhá věc, na kterou si dejte pozor, je forma. Já na to myslela od začátku, pak jsem ale strčila koláč do trouby a v tu chvíli jsem si uvědomila, jaký trdlo jsem. Nadruhou stranu, jinak to ani udělat nešlo. Pokud máte formu, která je "oddělávací" (na klasický dorty třeba) tak jste za vodou. Pokud máte kamennou formu jako já, musíte počítat s tím, že koláč hned při vyndávání z formy rozdrolíte.


Na korpus budeme potřebovat:

200 g bezlepkové mouky (já použila Jizerku)
60 g cukru
špetka soli
1 vejce
90 g másla

1) Všechny suroviny smícháme v míse a pořádně propracujeme. Líbilo se mi, jak se těsto postupně tvarovalo, nabíralo do sebe další suroviny a kousky, které ze začátku vypadaly, že tam zůstanou, se krásně zapracovaly. No, babičky to měly vymakaný, žádní kuchynští roboti, hezky ručně...

2) Těsto dáme do mísy a k okrajům ho vytvarujeme - aby nám vznikla uprostřed prohlubeň a dala se do ní dát náplň. Poté ho vložíme na půl hodiny do ledničky (já ho tam měla cca 20 minut a stačilo to)

Mezitím si můžeme připravit náplň:

borůvky (já jsem jich použila, kolik bylo...)
marmeláda z lesních plodů

3) Poté, co vytáhneme těsto z ledničky, korpus namažeme marmeládou a posypeme borůvkama. Nemusíme už ani nijak přislazovat, koláč je sám o sobě sladký tak akorát.

4) Vložíme do předehřáté trouby na 200° C a pečeme cca 20 - 25 minut.


Jak už jsem psala, koláč je velice drolivý. Ale třeba se mi to časem podaří vychytat.

sobota 17. srpna 2013

Mini Pavlova

Často se nám doma stává, že zbydou žloutky nebo bílky z nějakého předchozího vaření. A tak, když nám zbyly bílky z palačinek, vrhla jsem se na jednoduchý, ale výborný recept.

Dort Pavlova, který má svůj název podle ruské baletky Anny Pavlovy, je se rozplývá na jazyku a s veškerým měkkým ovocem dokonale souzní v ústech.

Tyto Mini Pavlovy jsou dokonalé jako dobrota po jídle, avšak díky tomu, že jsou prakticky celé z cukru, nedoporučuji jich sníst moc. Já neposlechla své svědomí a přejedla se jich. A dobře mi opravdu nebylo.


Na plný plech Mini Pavlov o průměru cca 8 cm budeme potřebovat:

4 bílky
200 g moučkového cukru
2 lžíce kukuřičného/bramborového škrobu (já jsem použila bezlepkovou směs Michalík a fungovalo to také dobře)
2 lžíce octa (já použila jablečný, při pečení byl trošku cítit, ale na chuti se to vůbec neprojevilo)

Na "náplň" budeme potřebovat:

smetanu ke šlehání
jakékoliv měkké ovoce

1) Bílky vyšleháme v míse a pomalu k nim přidáváme cukr. Cukr se musí opravdu pořádně zašlehat, stejně jako všechny ostatní suroviny, tudíž šleháme opravdu dlouho. Po přidání cukru přidáme škrob a nakonec ocet. Vyšlehaná směs by měla ztrojnásobit svůj objem a být opravdu tuhá - po vyndání metliček se utvoří pevné špičky ze sněhu.

2) Na pečící papír si můžeme předrýsovat kolečka, ale není to nutné. Stejně tak není nutné používat pečící papír. My jsme ho doma neměli, proto jsem plech potřela olejem a doufala, že se to nepřipeče. Směs dáme na plech do koleček. Nejlepší bude, když se vám podaří vytvořit okraje vyšší než střed - vše vám pak bude lépe držet.

3) Dáme do předehřáté trouby na 150°C. Po vložení ztlumíme teplotu na 120°C a pečeme přibližně 45 minut. Občas kontrolujeme, jestli Pavlova netmavne, musí zůstat krásně bílá. 

4) Po cca 45 minutách troubu vypneme a necháme při zavřených dvířkách chladnout. To může trvat třeba ještě další hodinu, každopádně těsto se pak hezky vysuší a navíc půjde krásně z plechu sundat (a to i z pouze naolejovaného).


5) Vychladlou Pavlovu pokryjeme vrstvou šlehačky a vybraného ovoce. Ihned servírujeme, aby se šlehačka moc nerozpustila a nepromáčela těsto pod sebou.

Opravdu doporučuji se pokusit udělat na Mini Pavlově dolíček na šlehačku a ovoce. Mně se to na první pokus nepovedlo, šlehačka mi stékala a ovoce s ní.

Můžu ještě podotknout, že kiwi jsem koupila čistě náhodou, původně jsem chtěla koupit hrozny. Ale vůbec jsem nelitovala, kiwi chutnalo opravdu výborně. A věřím, že s lesním ovocem je to ještě lepší.


čtvrtek 15. srpna 2013

Placz Café Brno

Placz Café nemohlo najít lepší lokaci. Dokud se neotevřelo v Brně OC Letmo, tak na Hlavním nádraží chyběly dvě zásadní věci. První z nich byl supermarket a druhou cokoliv bezlepkového na zakousnutí.

Na nádraží sice najdete hned několik pekáren nebo malých obchůdků s jídlem, ale nic bezlepkového. Proto Placz Café zaujmulo tu nejlepší pozici a během pár návštěv si našlo cestu nejen k mému srdci. I když kavárna je to maličká, skrývá v sobě nevídané poklady. Těmi poklady jsou právě bezlepkové dobroty z jejich každodenní nabídky, která se mimochodem velmi často obměnuje. Takže vždycky je možnost zakousnout něco nového.


Přiznávám, že z cookies a muffinů se nenajíte, ale pokud potřebujete něco malého zakousnout, nejlepší je zajít sem a vždy příjemná obsluha vám nabídne něco z jejich bezlepkové nabídky. Máte tak možnost ochutnat bezlepkové muffiny, quiche, cookies nebo makronky.


Cokoliv jsem od nich ochutnala, bylo vždy výborné. Cookies nejsou tvrdé, muffiny jsou krásně měkkoučké a čokoláda nebo jiná poleva se jen rozplývá na jazyku. Ceny odpovídají tomu, že jsou dobroty bezlepkové a že je kavárna umístěna v centru města. Najdete zde cookies v cenové relaci od 10,- až po různé koláče, muffiny a quiche, jejichž cena se pohybuje okolo 30,-. Ale za to, co všechno můžete vyzkoušet, to stojí.

A až příště půjdete kolem nádraží, procházet Letmem, čekat pár minut na vlak nebo chtít okusit první bezlepkovou věc v Brně hned po příjezdu, určitě si sem skočte. Nebudete litovat.


Mapa:


Zvětšit mapu

pondělí 12. srpna 2013

Malinový koláč s mascarpone

Jelikož je tenhle recept téměř ještě teplý, začneme hned s ním. 

Všichni víme, že udělat dobrý piškot je terno. A udělat bezlepkový dobrý piškot, to je teprv umění! Já jsem dělala bezlepkoý piškot poprvé a nepovedl se mi úplně, jak bych chtěla. Ale jak jsem vypozorovala, bezlepkové těsto si dělá, co chce. Takže třeba se přístě povede tak, jak má.

Na piškotový koláč budeme potřebovat:

100 gramů bezlepkové mouky (já použila Jizerku)
100 gramů cukru
1 balení vanilkového cukru
2 vejce
2 polévkové lžíce vody
tuk na vymazání

Takovéhle těsto stačilo tak akorát na formu cca 20 cm / 5 cm na výšku. Výhodou tohoto těsta je, že všechno je k sobě v krásném poměru, tudíž na větší formu můžeme použít třeba 150 g/ 3 vejce nebo 200 g/ 4 vejce atd...

1) Vejce s horkou vodu utřeme do pěny, pomalu přidáváme cukr a vanilkový cukr. Poté přidáme mouku a rychle vmícháme.

2) Do vymazané formy vlejeme těsto a vložíme do předehřáté trouby na 200°C a pečeme cca 20 minut. Těsto na povrchu ztmavne a vypadá to, že je spálené už po 10 minutách. Není. 



Poté korpus vyklopíme na talíř a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme mascarpone, kterým dort potřeme. 

Na krém budeme potřebovat: 
1 mascarpone (bohatě stačí i polovina, krému je opravdu dost)
2 lžíce moučkového cukru
trocha ovocného sirupu (nejlépe maliny, ostružiny, rybíz, lesní ovoce atd..)

Krém není nijak složitý, vše dáme do misky a pořádně zamícháme.


Dort potřeme mascarpone a pokryjeme malinama. Mně se dort nepodařilo pokrýt celý, měla jsem tam až moc mascarpone. Bohatě by ho stačila polovina. 

Poté už jen připravíme želé podle návodu a koláč zalijeme. Necháme vychladnout a ztuhnout a voilá. Můj první bezlepkový piškotový koláč je na světě.

Jaké jsou Vaše tipy na bezlepkové těsto? 



BB aneb Bezlepkové Brno

Všude dobře, v Brně bezlepkově.

Nemám ponětí, kolik je v Brně celiaků. Ale chtěla bych, aby tenhle blog sloužil všem celiakům, kdo z Brna jsou nebo se do něj chystají, aby se mohli bez starostí najíst a ochutnat, co Brno nabízí.


Chystám se jak na recenze oblíbených restaurací, tak na zkoušení nových a nových. Pokud něco upeču nebo uvařím a bude to k jídlu, můžete se těšit i na recepty.

Já se budu těšit na Vás a Vaše komentáře, příspěvky a nápady, kam v Brně zajít!